Wings for Life World Run 2014 – et annerledes type løp

Distanse:27890 meter Tid:2:18:24 Fart:4:58/km Snittpuls:166/87% Suffer score:345 (Strava) Vær:Fint, endel sol Temperatur:ca 10 grader Vind:3 m/s fra nord Sko:Brooks Adrenailine GTS 12 (700 km) Klær:Nike halvlang tights, lang teknisk trøye, Spirit teknisk T-skjorte oppå

Forberedelser

Dette løpet ble tatt litt på sparket, meldte på ca 2 uker før, tenkte det var en fin måte å prøve konkurransefart på lengre distance enn halvmaraton som er det lengste til nå. Sesongmålet er min første maraton i august. Wings for Life er et veldighetsløp, der hele innmeldingsavgiften på 500 kr går til formålet, mens alle kostnader dekkes av sponsorene, med Redbull som en hovedsponsor.

Plan og mål

Dette løpet er annerledes - istedet for å løpe en gitt distanse, skal man løpe så langt man klarer, før to "catcher-cars" tar en igjen. Disse starter en halvtime etter løperne fra start, men kjører fortere enn de fleste løper, og etterhvert setter de opp farten i tillegg, slik at alle tilslutt blir tatt igjen. Samme løpet går nøyaktig samme tid på utvalgte plasser rundt på kloden, slik at man konkurrerer mot deltakere i mange land.

Ut fra tidligere løpte Hålandsvannet Halvmaraton, med tid 4:51/km og endel prøving med kalkulatoren på Wings for Life, fant jeg ut at et tempo rundt 5:00 burde kunne være mulig. Det ville gi en distanse på ca 27 km, så det ble også hovedmålet. Samtidig visste jeg at på en god dag kunne jeg klare mer, og på en dårlig dag kanskje rundt 24-25 km.

Litt anstengt stil opp en bakke fra Hålandsvannet mot Kvernevika (ca 8-9 km). Bilde: Einar Søndeland/Spirit

Før løpet - Glemte startnummer

Startnummer ble hentet på Stavanger stadion dagen før, fikk med litt reklamemateriell o.l. Pratet bittelitt med andre fra Spirit som skulle løpe, blant annet Elise som faktisk skulle vinne hele greia - på verdensbasis! Det ble ikke lange praten før jeg oppdaget et startnr nok lå trygt hjemme på stuebordet, og da ble gode råd dyre! Heldigvis har jeg en veldig snill samboer som fant det og kjørte det ut til meg, så jeg fikk det, ca 10 minutter før start, puh!

Løpet

Fra Stadion til Gabbas (0–4 km)

Det var filming av feltet fra droner og kameraer, litt uvant oppmerksomhet da startskuddet gikk, samtidig i Stavanger som i mange andre lokasjoner i verden. Det var veldig mange som virkelig trykket på høyt tempo fra start, jeg klarte å holde igjen og la meg på 5:10 tempo første km. Ferden gikk videre nordover langs Randabergveien, her satte jeg tempoen litt opp, til rett under 5:00/km. Alt føltes veldig greit, og jeg begynte å ta igjen litt folk allerede.

Gabbas-Hafrsfjord (4–10 km)

Feltet var etterhvert begynt å bli ganske spredt nå, men man så hele veien mange andre foran seg, noen alene og andre i grupper, og da beina var fine, klart jeg holde 4:57/km her, som var et høyere tempo enn de fleste, tok igjen mange folk nå, og med et unntak tok ingen forbi meg. Det var matstasjon ved Gabbas og ved Sunde, tok en halv banan og litt vann begge steder.

Opp bakken fra Tananger. Bilde: Jan Morten Ra

Hafrsfjord - Solastranden (10–19 km)

Fortsatt fin i formen her, holdt ennå høyere tempo, 4:51/km på dette strekket, og følte ennå at kropp og bein hang fint med. Bakkene oppover fra Tananger og oppover mot Solastranden kjentes, men satte ned tempoet her, så det gikk fint. Rett før Solastranden tok jeg igjen en person som slo meg i Halvmaraton et år tidligere, og det gjør motivasjonen ennå bedre. Det begynner etterhvert å bli lengre mellom folk, men tar fortsatt folk igjen her.

Solastranden - Ølberg (19–23 km)

Å løpe langs Solastranden er bare en fryd, dessuten står familien min og heier her. Aksel Lund Svindal er ikke så langt foran, uten at jeg vet det der og da. På sletten etter Solastranden passeres 21.1 km og en halvmaraton-distanse er løpt. Og tide, 1:43:47 er min neste beste tid på halvmaraton, godt fornøyd med det. Nå begynner derimot bakken forbi Ølbergskogen og over mot Ølberg. Her går tempoet ned for ganske mange, og for første gang ser jeg folk som har begynt å gå, og de kikker seg gjerne bakover etter forfølgelsessbilen, uten at de ser den - heldigvis! For min del går det fortsatt bra, beina er mer slitne, men jeg tar igjen ganske mange i oppoverbakken her. Tempoet disse 4 km går ned til 4:58/km pga bakkene. På bunn av bakken tar jeg igjen en jeg kjenner, og vi springer sammen resten av løpet.

Ølberg - Hellestøstranden (23–27 km)

Nå begynner det å kjennes mer, og pulsen har blitt ganske høy, ca 170(90%), men jeg vet det ikke er så lenge igjen, og har ikke lyst til å gi meg ennå. Det er endel småbakker framover, de kjennes betydelig bedre enn lengre bakker sprunget tidligere i løpet. Ved 26 km er det en ny drikkestasjon, de har Redbull her som de andre stedene, så jeg tar en i håp om en ekstra boost på innspurten av det. Det er godt å komme seg over haugen og kunne sette opp farten nedover veien langs Hellestøstranden. Fortsatt plukker jeg folk, positiv energi av det, selv om kroppen begynner å bli sliten og det merkes litt på tempoet, men ikke dramatisk, 5:00/km siste 4 km.

I "mål" - Hellestæ - Tjelta

Opp fra Hellestø til Tjelta er det flere kort, men forholdsvis bratte bakker, de blir utrolig tøffe nå. Samtidig høres og sees forfølgerbilene kjørende langs Hellestøstranden, nå gjelder det å komme seg opp bakkene før de tar oss igjen! Det blir en tøff økt opp bakkene, det er vanskelig å dosere kreftene fornuftig når du ikke vet nøyaktig hvor lenge du har igjen, det kan være alt fra 100 til 1000 meter. En syklist kommer forbi og sier at bilen er 100 meter bak, og jeg prøver meg på en sluttspurt, men det er ennå oppover, og det er ikke så mye futt igjen. Til slutt tar bilen meg igjen på 27,89 km, og løpet er over for min del. Siste 890 meter ble løpt på 4:43/km, og dette var en oppoverbakke!

I etterkant

Løpet i seg selv var en veldig positiv opplevelse, vi var ca 10 stykker som samlet oss ved 28 km, blant annet folk som hadde kommet fra andre land for å løpe akkurat dette løpet i Stavanger og det ble litt prat med flere av dem. Etter en stund kom oppsamlingsbussen og plukket oss opp og kjørte tilbake til Stavanger Stadion.

Arrangementsmessig var det bra, det kunne godt vært flere deltakere med, det var et artig og annerledes konsept, vel gjennomført!

Strava rapport

Andre som har skrevet om løpet

Kommentarer


Copyright Steffen Thorsen 2014 steffen@thorsen.priv.no