Hålandsvannet Halvmaraton 2014 – Dagen alt stemte

Distanse:21098 meter Tid:1:42:29 Fart:4:51/km Snittpuls:167/88% Suffer score:279 (Strava) Vær:noen små byger Temperatur:8 grader Vind:6 m/s fra vest Sko:Brooks Adrenailine GTS 12 (700 km) Klær:2XU lange tights, løpejakke (lange ermer)

Plan og mål

Etter å hatt 1:45 som mål på halvmaraton flere ganger, uten å lykkes, var også dette målet denne gang. Pers på halvmaraton hittil var 1:47:00. Mao må jeg inn på under 5:00/km for å klare dette. Hålandsvannet har endel korte, men veldig bratte bakker, så det stjeler endel tid. Planen var å begynne litt rolig, for så å få opp tempo til rundt 4:55/km. Siden halvmaratonen var 3 runder, var det relativt lett å holde orden på tidene, 1:45 er 35 minutter per runde, enkel matematikk for et varmt hode.

Før løpet

Helgen før sprang jeg en rolig runde rundt vannet. Har sprunget rundt bare to ganger før, men da i motsatt retning i forbindelse med 3-sjøersløpet, så det var greit å gjennomfriske løpsprofilen.

Traff litt kjente, blant annet folk jeg kjenner fra trening i Spirit.

Løpet

Leder an et lite felt etter ca 4 km, hadde akkurat skrudd opp farten litt her. Bilde: Arild Vervik

Første runde (0–7 km)

Begynte rolig fra start, på rundt 5:10-tempo som planlagt. Tok følge med Gisle som jeg kjenner fra Spirit-treningene. Alt fungerte veldig bra, så etter rundt 4 km bestemte jeg meg for å øke til et tempo under 5:00 også som planlagt, Gisle fortsatte i sitt eget tempo. Det fungerte bra videre i først runde, begynte å ta inn folk pga mitt høyere tempo. Etter første runde var jeg inne til til 35:32, dvs. 32 sekunder bak skjema til 1:45, men raskere enn tidligere halvmaraton. Tempo hittil 5:03/km.

Andre runde (7–14 km)

Da alt fungerte bra fortsatte jeg i høyere tempo, men nordsidene av vannet har de verste bakkene, så man taper mye tid her, mens sørsiden er lettløpt. Etter at halv distanse var ferdigløpt synes jeg alt fungerte så bra, at jeg jekket opp farten ennå litt. Siste kmene på denne runden var nede i 4:45. Totaltid for runden ble 34:19, dvs, nå var jeg 9 sekunder foran skjema til 1:45, så dette så virkelig bra ut, jeg hadde mye krefter igjen ennå! Tok igjen endel folk på denne runden også, men det var en som tok forbi meg også.

Siste runde (14–21 km)

For å være sikker på å ikke miste de dyrebare sekundene, satte jeg opp ennå høyere fart på tredje runden. Nå klarte jeg å holde under 5:00 tempoet på alle kmene, inklusive de med de bratte bakkene, og på den måten kontrollerte jeg det hele. Men farten økte ennå mer, og jeg hadde flere km på under 4:30, så nå begynte jeg å sanke minutter, ikke sekunder lenger. Ennå tok jeg igjen folk, det var en siste mann som jeg ganske lenge lå bare noen titalls meter foran meg, som jeg ikke klarte å ta igjen. Rundetiden på siste 32:38 - en veldig solid negativ split, og 2:22 raskere enn plan! Slutt-tid ble 1:42:29, en solid pers med 4:31 som jeg var strålende fornøyd med!

Strava rapport

Andre som har skrevet om løpet

Kommentarer


Copyright Steffen Thorsen 2014 steffen@thorsen.priv.no