3-sjøersløpet 2013 – Åpnet for hardt

Distanse:21097,5 meter Tid:1:47:00 Fart:5:04/km Snittpuls:176/92% Suffer score:426 (Strava) Vær:Opphold, fint Temperatur:ca 9 grader Vind:3 m/s fra sørøst Sko:Brooks Adrenailine GTS 12 (400 km) Klær:Lange tights, løpejakke

Plan og mål

3-sjøersløpet i 2012 gikk på 1:48:28, men løypa var rundt 100 meter for lang, så det tilsvarer ca 1:48:00 på halvmaraton. Etter det hadde jeg løpt Stokkavannet halv- og helmaraton på 1:47:07 som var min halvmaratonpers. I de siste månedene før 3-sjøersløpet i 2013 hadde jeg trent mye mer løping enn vanlig, og hadde et håp om å komme under 1:45, dvs. holde under 5:00/km.

Planen min for å nå dette målet var å åpne litt forsiktig, på ca 5:10 tempo, for så å sette opp tempoet til noe under 5, ca 4:55/km. Da ville jeg bygge opp en liten tidsbuffer å tære av for den slake, men lange bakken opp fra Store Stokkavann til Mosvannet, for så å gi full gass rundt Mosvannet, hente ut de siste kreftene der.

Løpet

Fra start og første del rundt Store Stokkavannet (0–4 km)

Jeg plasserte meg nokså langt framme i 1:40 gruppen, men bak 1:40-balongen. Dette året var det ikke 1:45-balong som var den jeg hang på store deler av løpet året før, litt kjedelig, da jeg egentlig ikke hadde noe tro på at jeg skulle klare 1:40.

Årets start gikk fra sykkelstien utfor Siddishallen. Dette var en glimrende endring, det ble mye mindre trengsel enn året før da alle på plenen ved Mosvangen skulle inn på den smalere turstien rundt Mosvannet. Da sprang man omtrent oppi beina på hverandre første km. Denne gang var det fritt fram, selvfølgelig mye folk, men de holdt godt tempo, og man ble revet med, sprang omtrent like fort som alle de andre. Rett etter start går det mye nedover, slake gode nedoverbakker, og da er det lett å gi på, og tempoet ble holdt på 4:45/km første 2 km, noe høyt skulle det senere vise seg.

Forbi trafoen sør for Store Stokkavann flater løypen ut rundt vannet. Pulsen var allerede oppe over 170(89%) og det var litt høyt så tidlig i løpet, så jeg prøvde å roe ned og fikk tempoet ned til 5:00/km, men pulsen var fortsatt på samme nivå. Likevel føltes alt ok, så jeg satset på at det skulle holde inn. Var nå 30 sekunder før 5:00/km tempo.

Hålandsvannet rundt (4–12 km)

Løypa rundt Hålandsvannet er stort sett flat, men det er tre relativt heftige hauger man må over, hvor man taper tid og krefter. Disse merkes på km-tidene mine, måtte opp i 5:05/km på rundene rundt og veien tilbake til Store Stokkavannet, tapte totalt 42 sekunder i forhold til 5:00/km-tempo, og var dermed 12 sekunder bak skjema. Jeg begynte å bli ganske trøtt, og pulsen var på rundt 177 (93%), som er ganske tøft, og man har ikke mye mer å gi før man får melkesyre. To jeg kjenner sprang forbi også, og det hjelper ikke på motivasjonen.

Stokkavannet rundt og opp til Mosvannet (12–18 km)

Tilbake til løypa rundt Stokkavannet, denne er også stort sett flat, men har også endel småbakker som tærer på kreftene. De 3 første km er rundt vannet, greide ikke holde ambisjonene om 5:00-tempo eller lavere, og tapte nye 26 sekunder her mot skjema her, og pulsen var forsatt på samme nivå.

Etter 3 km bøyer løypa av mot Stokka, og den eneste betydelige stigningen kommer, det er en stort sett sammenhengende bakke, med litt forskjellig stigning, men den er tung etter 15 kms intens løping. Bakken er ca 2 km, og så kommer 1 km med litt opp og ned bort til Mosvannet. Jeg var skikkelig sliten nå, og ble forbisprunget av ennå en kjenning som holdt vesentlig høyere tempo, absolutt ingen sjanse til å henge på... Gjennomsnittet i bakken var 5:24/km, dvs. mange dyrebare sekunder ute, og jeg kunne fullstendig glemme å klare en 1:45-tid, det hadde jeg vel forsåvidt forstått allerede rundt Store Stokkavann.

Mosvannet rundt og til mål (18–21 km)

I fjorårets løp hadde jeg peiset ganske bra på rundt Mosvannet, i år jeg jeg ennå lenger i kjelleren, jeg hentet ut det siste, fikk pulsen opp i over 180 (94-95%), ga på det jeg kunne. Greide likevel bare 5:06/km-tempo på siste delen her, aldri har jeg vel vært så sliten av å løpe rundt Mosvannet. Bakken opp mot sykkelvelodromen over Tjensvollkrysset var helt pyton, heldigvis var det ikke så langt igjen, og målet er på enden av nedoverbakken fra rundkjøringen. Jeg så på klokka, 1:46 og noe - jeg måtte bare gjøre alt for ny pers og ga det siste lille de siste hundre metrene. Sluttiden ble 1:47:00, som var ny pers med 9 sekunder.

Etterpåklokskapen

Jeg mener det er rimelig klart at jeg åpnet for hardt og dermed gikk på en aldri så liten smell på slutten, jeg hadde ikke den gode følelsen underveis, og det var mer pyton mot slutten enn noe annet løp hittil. Heldigvis ble det ny pers, ellers hadde det vært en skikkelig nedtur, med all treningen lagt ned. Men jeg skal ha revansj - neste år skal jeg under 1:45!

Strava rapport

PS: Stoppet ikke klokken umiddelbart etter mål, fordi jeg ville ha registrert full halvmaratondistanse først.

Kommentarer


Copyright Steffen Thorsen 2014 steffen@thorsen.priv.no